Gamintojų straipsniai

0 Comments

Terakotinės plytelės yra viena iš seniausių apdailos medžiagų, naudojamų statyboje. Pavadinimas „terra cotta” pažodžiui reiškia „kepta žemė” arba degtas molis. Bendriniu terminu „terakota” dažniausiai vadinami neglazūruoto molio gaminiai: puodai, indai, papuošalai, figūrėlės ir didesnės skulptūros (pvz. garsioji Terakotinė armija).

1650-terakota-cotto-20x20

Kas yra terakotinės plytelės? Šiandien „terakotinės plytelės” dažnai priskiriamos prie „retro” dėl milžiniškos plėtros ir pokyčių grindinių bei sieninių plytelių gamybos technologijoje. Šiuo metu pasaulyje vyrauja akmens masės plytelių gamybos metodas. Tokią plytelę sudaro akmens masė, t. y. molio, kaolino, kvarcinio smėlio, lauko špato ir šamoto mišinys. Gamybos procese gaminiai gniuždomi 800 kg/cm² jėga ir galiausiai veikiami aukštos 1240º-1300ºC degimo temperatūros. Ši technologija labai skiriasi nuo terakotos gamybos – molio žaliavos išgavimo iš grunto, gaminių formavimo ir degimo.

1647-terakota-cotto-20x20

Tradicinių terakotinių plytelių gamybos metodas yra labai paprastas – jų sudėtis yra molis (priedai, jei tokių yra, taip pat yra natūralūs – dažniausiai tai kitoks molis ar žvyras). Šlapias molis yra apdorojamas paprasta maišykle, įgauna formą (dažnai rankiniu būdu), toliau vyksta džiovinimo ir degimo procesas nuo 900° C ir net iki 1200° C. Temperatūra priklauso nuo molio tipo. Tokio proceso eigoje atsirandančios molinės plytelės yra puiki ir šiais laikais labai originali medžiaga. Jų kokybė tiesiogiai priklauso nuo molio žaliavos ir degimo temperatūros. Turint omenyje, kad tradicinę, neglazūruotą terakotą visada būtina impregnuoti ir padengti vašku – prieinamų apdirbimo priemonių pasiūla yra labai plati ir turėtų būti pritaikyta prie konkrečios situacijos. Taip apdirbtas plytelių paviršius yra atsparus dėmėms bei nešvarumams ir labai įspūdingai atrodo.

1950-terakota-cotto-20x20

Su terakotinių plytelių grindų dangomis COTTO galite susidurti muziejuose, elegantiškuose restoranuose ar kultūros paveldo objektuose. Galų gale, geri ir efektyvūs sprendimai noriai perkeliami į erdves, kurios yra arčiausiai mūsų – tarp „keturių sienų” nuosavame name ar daugiabučio bute.

1961-cotto-keramines-plyteles-sesiakampes

Šiuo metu vienas iš populiariausių ir gana originalių sprendimų yra terakotinių plytelių naudojimas gyvenamo būsto vidaus apdailai, taip pat lauko erdvėje, pavyzdžiui, terasai arba balkonui. Terakotinės grindys, dėl savo turtingos išvaizdos, mažos vandens absorbcijos ir atsparumo šalčiui, gali papuošti bet kurią terasą ar balkoną. Beto, šios plytelės yra atsparios pažeidimams.

Patvarumas, atsparumas pažeidimams, įspūdinga išvaizda aktuali fojė ar prieškambario grindims.

Terakotos kaina priklauso nuo jos formato, modelio ir paskirties. Jos yra brangesnės už kai kurių kitų tipų plyteles, tarkim, už akmens masės, brangesnės už glazūruotas plyteles. Aukšta terakotos kaina iš tiesų yra sąlyginis dalykas, labiausiai čia svarbus yra šios grindų dangos praktiškumas, ją paprasta valyti ir prižiūrėti, kas lemia nuolat augantį terakotinių plytelių populiarumą. Jeigu esate terakotos gerbėjas, mūsų plytelės galėtų praturtinti jūsų klasikinio ar šiuolaikinio stiliaus būsto aplinką.


Parengė: „Kvėpuojanti-siena.lt”, šaltinis: Gamintojas ROGIŃSKI WARSZTAT ARTYSTYCZNY s.c., Lenkija

Comments are closed.